ПУ “Наша радост” реализује пројекат “У вртићима расте будућност Србије”

Пројекат под називом “У вртићима расте будућност Србије”, чији је један од циљева унапређење координације и сарадње релевантних учесника у пружању квалитетних услуга кроз унапређење доступности предшколских услуга за децу из осетљивих друштвених група, почео је са реализацијом у Предшколској установи “Наша радост” у Варварину, обавестила нас је директорка ове установе Драгана Савић.

Овај пројекат је одобрен и финансиран од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а биће реализован током 2019. и 2020. године, док је кључни циљ пројекта укључивање деце која нису укључена у предшколски програм што ће, по речима директорке Драгане Савић, бити једна добра ствар и новина за децу из темнићког краја.

Један од циљева пројекта је и правичност и једнаке могућности за учење и развој из осетљивих друштвених група.

“Оно што је најбитније јесте то да реализација пројекта подразумева организацију и реализацију пројекта у оквиру две васпитне групе. Један део пројекта ће бити реализован у оквиру постојећег вртића у Обрежу, који ће, као и други објекат, бити опремљен адекватним намештајем и дидактичким материјалом, поткрепљен васпитно – образовним стручним радом васпитача који ће проћи посебну обуку за то, док ће се други део пројекта одвијати при ОШ “Јован Курсула”, исто у трајању од четири сата дневно, четири пута недељно, понедељком, средом, четвртком и петком кроз радионице у које су укључени родитељи, стручни сарадници, као и сви представници мултисекторског тима и интерресорних комисија”, наводи директорка Савић.

Она наглашава да је једна од добрих страна овог пројекта то што ће њиме бити обухваћена деца која нису у предшколском програму, већ деца која до сад нису похађала предшколски програм, који ће иначе бити бесплатан и доступан за све малишане.

Програм је намењен деци узраста од 3 до 5.5 година и заснован је на правима детета која се односе на једнакост, правичност и поштовање различитости, док је функција програма да стимулише целовити развој сваког детета, али и да пружи могућност за социјализацију и подршку развоју посебних способности и интересовања деце.

“Једна од новина је и “зелени четвртак” где ће деца у области екологије, уз различите програме и радионице који ће им бити понуђени, моћи да се упознају са начинима заштите животне средине, али и неговањем културе понашања у природи. То се, пре свега, односи на дечију био башту, на креативне радионице и на заједничке приредбе”, истиче Драгана Савић, директорка ПУ “Наша радост”.

“Велику захвалност на сарадњи дугујемо и Предшколској установи “Ната Вељковић” из Крушевца, која се такође укључила у тај пројекат, што је уједно и за нас доста значајно, али и велика подршка да радимо и даље на унапређењу васпитно – образовног рада и да овакав начин, који до сада није био реализован, заживи по први пут у нашој општини и буде један од модела доброг начина рада и укључивања деце у свеопшти програм предшколског васпитања и образовања”, каже директорка Савић.

Координатор пројекта Марија Брајовић истакла је да су чланови мултисекторског тима, као и представници општине Варварин и ПУ “Наша радост” 28. новембра посетили град Зрењанин како би видели пример добре праксе, с обзиром на то да је овај град и претходних година имплементирао пројекат Министарства просвете.

“Они су то одрадили јако добро тако да смо ми били у посети и граду Зрењанину и њиховим предшколским установама и видели тамо оно што они раде и што би смо ми могли да применимо и у нашој општини. Такође, они имају базу података коју је потребно увести у нашу општину и која може да користи не само за децу из вртића, већ уопштено за све сегменте који се тичу наше општине”, истакла је Марија Брајовић.

Она је овом приликом најавила и јавну трибину, коју ће одржати Друштво педагога и психолога Расинског округа, а која ће бити одржана средином децембра.

Извор: Темнић.Инфо